EN

it

nl

Art of the plan

master project

The art of the plan project started off with the creation of family dynamics and interactions. The inhabitants of the house interact with each other in different ways: the villa's floor plan reflects this and is custom made for a smooth and comfortable collective living. Factors such as age, interests, job, character and relationships among the users defined the design which  accommodates all needs.

The house promotes social interactions on ground level: the wall here plays a key role in separating spaces where more privacy is desirable and openings in the wall define where people see and meet each other. The  private parts of the house lie more secluded and have longer continuous walls. Differences in heights of the floor create visibility, enclosures and different privacy levels. Steps are used to indicate when one is entering a different room.

The house is a social experiment, and to challenge myself and produce a better design, I opted to remove all doors except for the front door. Instead of using doors to separate spaces, I used walls, positioned to increase privacy where needed. The inhabitants of the villa have access to the whole floor plan, but the architecture guides them to understand where they are invited to go and where they are not welcome. This concept is developed particularly in the -1 level where the bedrooms are located. The private rooms are located underground to encourage the use of the social spaces above: sunlight and view are reduced to a minimal. Retiring to the bedroom is to focus on yourself only.

The relationship to the surroundings is minimal, due to its highly urban context. The facade is composed by a rhythm of concrete, wooden and brass segments alternated to openings: these provide glimpses of movement, light and sound of the city. The villa is oriented inwards, with three central courtyards which provide light and a garden on the bottom level of the house.

 

 

© Steffie de Gaetano 2016